Door mijn werk voor Capricci, ben ik veel onderweg. Daarnaast sport ik minimaal 3x in de week. Zo maak ik mijn hoofd leeg en houd ik mijn lichaam in shape. Een voedzame, gezonde én lekkere snack is dan een plak homemade bananenbrood. Heerlijk! Op dagen dat ik sport, eet ik het als ontbijt (ongeveer 1/4 van een cakevorm). Op dagen dat ik onderweg ben, wikkel ik een plak in folie en kan ik onderweg lekker guilt-free snoepen. YAY!

 

 

Het duurde even voordat ik de perfecte variant had gevonden, maar... nu heb ik 'm! En omdat ik er zo weg van ben, deel ik hem heel graag met jullie. Dit bananenbrood bevat geen toegevoegde suikers en weinig gluten. Mocht je het speltmeel vervangen voor kokosmeel, is het brood zelfs glutenvrij. En het makkelijke is... je koopt alles gewoon bij Albert Heijn!

Zelf maak ik graag gebruik van biologische producten, maar laat je portemonnee dit helaas niet toe, kun je voor elk product in dit recept, natuurlijk ook de niet-biologische variant kiezen.

 

Je hebt nodig:

een blender of hakmolentje

een cakevorm

bakpapier

elektrische garde

50 gram amandelmeel

50 gram boekweitmeel

50 gram speltmeel

4 dadels of 1 eetlepel dadel stroop

een handje gemalen kokos (deze vervang ik soms door flink wat kaneel)

een grote hand gemixte ongebrande noten

2 handen bosbessen

3 bananen

3 eieren

1 theelepel zout

 

 

 

 

OK, let's do this!

Doe het amandelmeel, boekweitmeel, speltmeel en het zout in een mengkom. Maal de noten fijn in het hakmolentje of hak ze met een mes op een snijplank. Ik vind het zelf lekker om ze niet al te fijn te hakken, zodat je af en toe nog stukjes noot tegenkomt in je bananenbrood. Voeg de noten bij de meelmix in de mengkom.

Snijd de banaan in plakjes en doe deze in de blender of het hakmolentje. Voeg hieraan de dadels toe. Zorg dat deze heel fijn gesneden zijn, zodat het niet ten koste gaat van je apparaat. Als je dit alles wilt omzeilen, gebruik je gewoon de dadel stroop in plaats van dadels. Voeg de kokos en/of kaneel toe en maal het geheel tot pap.

Voeg de pap toe aan de mengkom en mix alles kort door elkaar. 

Kluts 3 eieren zo luchtig mogelijk (ik gebruik hier de elektrische garde voor) en voeg dit als laatste toe aan de mengkom (dan wordt het brood luchtiger) en meng alles kort met de garde. Roer vervolgens de bosbessen door je beslag en giet het geheel in je met bakpapier bedekte cakevorm. Plaats de vorm in het midden van een, op 160 graden, voorverwarmde hete lucht oven en laat het hier 50 minuten in staan. Je kamer zal zich al snel vullen met een heerlijke licht zoete bananengeur :-). De eerste keer heb ik het brood, in het laatste half uurtje, af en toe nog even gecheckt op kleur. Ook kun je er een sateprikker in steken. Komt deze er droog uit, dan is je brood ook aan de binnenkant gaar. Inmiddels weet ik bij mijn oven dat hij na 50 minuten precies goed is.

 

Eet natuurlijk eerst even een stukje warm ;-) en laat het brood daarna helemaal afkoelen. Zodra hij afgekoeld is, snijd ik hem in 2 stukken. Het ene deel gaat in aluminium folie de koelkast in en kan ik daar ongeveer 2 dagen bewaren. Het andere deel snijd ik in tweeën en wikkel ik in aluminium folie. Deze twee stukken vries ik in. Als ik met bananenbrood wil ontbijten, leg ik 's avonds een stuk buiten de vriezer. 's Ochtends heb ik dan in een handomdraai een heerlijk gezond én stevig ontbijt om mijn dag bij Capricci weer vol energie mee te beginnen! Bon appetit!